Zadnje ogledano
Pred razvojem oljnih barv v 15...
24060103
1
Pred razvojem oljnih barv v 15 stoletju so bile v uporabi tako imenovane »tempera« barve. Ime so dobile po latinski besedi »temperare«, kar pomeni mešati. Najbolj pomembne tempera barve so »jajčne tempere« in »kazeinske tempere«. Glavna značilnost teh dveh barv je možnost mešanja z vodo in oljem. Kazein, ki je tudi sestavina jajc (ali mleka), omogoča, da se oljne kapljice v vodi homogeno razpršijo. Taki disperziji pravimo emulzija. Z mešanjem enakomernih delov veziva kazeinske tempere in oljnih barv (nikoli več oljne barve kot kazeinskega veziva) tako dobimo barvo, ki se lahko meša z vodo. Ko se posuši, dobimo mat in tanek barvni sloj. Ta tehnika se pogosto uporablja za podslikavo, ki se potem dokonča z oljnimi barvami, predvsem v tehniki glaziranja.
Namen: za izdelovanje kazeinske tempere, na vodni osnovi, lahko se kombinira z oljnimi barvami
Sestava: kazeinska raztopina, dodatki za redčenje in matiranje, emulgator
- zmešajte 1 del veziva z maksimalno 1 delom oljne barve
- ko se posuši, daje satenast sijaj
- posuši se hitro v skorajda vodoodporno površino.
- zelo primerno za podslikave pri tehnikah z oljnimi barvami
Pozor: Zadnji kosi na zalogi!
Datum razpoložljivosti: